Verzuim

Samen aan de slag!

Wanneer je medewerker langdurig ziek is, kun je als werkgever in een spagaat terecht komen. Aan de ene kant leef je mee in het ziekteproces. Aan de andere kant zit je met allerlei regelgeving. Je wilt het graag zo goed mogelijk doen want je bent verplicht om die regels te volgen. Maar dat voelt niet altijd fijn.

Ziekteverzuim kan een helder en duidelijk traject zijn wat je samen met je medewerker in gaat. Als je maar weet wat je als manager precies moet doen. En dat je dat ook op het juiste moment doet.

Waar loop je tegen aan?

 • Mijn verzuim is te hoog, het stijgt en ik weet niet wat ik kan doen.
 • Ik wil mijn medewerker begeleiden maar ik heb de kennis en/of de tijd niet.
 • Mijn bedrijfsarts begrijpt mij niet, ik krijg geen of tegenstrijdige adviezen.
 • Ik wil een zieke medewerker in beweging krijgen maar dat lukt mij niet.
 • Ik ben al heel veel geld kwijt aan interventies en ik zie nog niet dat het einde in zicht is.
 • Ik heb meerdere medewerkers die langdurig ziek zijn en dat is een behoorlijke kostenpost.
 • Ik wil het gewoon goed regelen met en voor mijn zieke medewerker zodat hij of zij weer met plezier aan de slag gaat.

Wat zijn de gevolgen?

 • De relatie met je medewerker verslechtert, je hebt geen contact.
 • Het verzuim duurt lang omdat je in het traject niet (tijdig) de juiste stappen hebt genomen.
 • Medewerkers komen onder druk te staan omdat iemand wegvalt uit het team en het werk blijft liggen.
 • Belangen lopen uit elkaar waardoor je conflictsituaties krijgt.
 • Je krijgt allerlei kosten voor je kiezen die je niet had voorzien.
 • Er dreigt een loonsanctie.
 • Je komt niet meer aan je gewone werk toe omdat ziekteverzuim veel tijd kost.

Wat doe ik voor jou?

Het begeleiden van een langdurig zieke medewerker kan veel van jou als manager vragen. Je voelt je persoonlijk betrokken. En je krijgt te maken met verschillende belangen. Je wilt alle ballen in de lucht houden. Hoe zorg je er voor dat je zelf in balans blijft? Schakel dan professionele hulp in.

Ik help je met:

 • Verzuimbegeleiding en re-integratie.
 • Preventie

Ik ben specialist in verzuimbegeleiding met jarenlange ervaring bij verschillende bedrijven en organisaties. Klein en groot.

Ik snap dat je graag het beste voor je medewerker wilt in zijn of haar ziekteproces. Maar er is ook een formele kant die niet altijd strookt met jouw betrokkenheid en gevoel. De wet vraagt dat je continu alert bent om niet de verkeerde dingen te doen. En dan kunnen formaliteiten je in de weg zitten. Om uit die spagaat te blijven, schakel je mij in. Ik weet de weg in alle regelgeving en met welke partijen je te maken krijgt. Ik zorg er voor dat je op het juiste moment de juiste acties neemt. Of dit nu is in verzuimbegeleiding, re-integratie en/ of preventie.

Verzuimbegeleiding

Ik help je met een enkel dossier of desgewenst gedurende één of meerdere dagdelen per maand, al naar gelang wat nodig is. Je kunt leunen op mijn kennis en ervaring. Doel is om je zieke medewerker weer prettig terug te laten keren in de functie die hij of zij uitoefent.

Ik bied je in verzuimbegeleiding drie mogelijkheden:

 1. Ik help je zodat je zelf je zieke medewerkers kunt begeleiden. We onderhouden regelmatig contact. Je kunt mij alles vragen over verzuim en re-integratie.
 2. Misschien heb je geen tijd of ervaring, dan voer ik het samen met jou uit. Ik begeleid en help je om de juiste stappen te nemen.
 3. Of ik neem het helemaal van je over. Stel je eens voor dat je meerdere langdurig zieke medewerkers hebt? Dat vraagt veel van je. Ik zorg er voor dat alle trajecten goed verlopen.

Wat is het resultaat?

Het resultaat is dat ik managers opgelucht adem zie halen. Want ik ontlast ze van vaak ingewikkelde dossiers. Ik voorkom dat je te maken krijgt met sancties en hoge kosten. Vastgelopen gesprekken met medewerkers trek ik weer vlot. Ook zij snappen hoe het ziekteverzuimtraject verloopt, voelen zich begrepen en werken mee aan herstel.

Preventie

Naast ziekteverzuimbegeleiding kun je ook bij mij terecht voor preventie. Als je van tevoren sneller in de gaten hebt dat er iets bij een medewerker niet goed gaat, kun je vanuit de preventiekant snel actie nemen. Want als het je medewerker door een werk- of privésituatie  minder goed functioneert, leidt dit meestal tot verzuim.

Wat is het resultaat?

Preventie speelt een belangrijke rol in het voorkomen van verzuim. Samen kijken we naar het beleid en de best passende strategie. Hierdoor is het in jouw organisatie duidelijk wie welke rol heeft en wat er nodig is om te voorkomen dat medewerkers (langdurig) ziek worden. Je herkent tijdig signalen en kunt er snel en juist op inspelen. En als een medewerker toch onverhoopt ziek wordt, weet je welke stappen je neemt naar herstel.

Voorkom problemen

Om te voorkomen dat ziekteverzuim een groot probleem wordt, schakel je mij direct in. We zorgen er samen voor dat de medewerker met plezier en blijvend de werkzaamheden weer kan oppakken.

Wil je weten of mijn aanpak bij jou past, neem dan nu vrijblijvend contact met mij op.

Tijdens ons gesprek weet je direct wat ik voor je kan betekenen. Bel mij op 06 – 28 52 28 86.

logo_zuidwester

“Gedreven, betrokken, vakkundig en helder in de communicatie. Een hele fijne samenwerkingspartner die schakelt op dossier- en organisatieniveau.”

Lausanne Koenraadt - Buijk, Zuidwester